Werkgevers vergeten competenties. Wij niet!

In de Telegraaf van 17 april 2019 wordt geschetst dat werkgevers hun personeelstekort kunnen oplossen door veel beter te kijken naar de competenties van (potentiele) medewerkers. Centrum voor Waardering van Capabiliteit heeft juist daarvoor alle middelen in huis.

’Werkgevers vergeten competenties werkzoekenden’

door Ertan Basekin

Werkgevers kunnen een deel van het personeelstekort oplossen door veel beter te kijken naar de competenties van werkzoekenden. Zo kan een voormalig eventcoördinator best aan de slag als transportplanner.

Door deze zogenaamde ‘verborgen matches’ in kaart te brengen, kunnen bepaalde vacatures op een snellere manier vervuld worden en krijgen 130.000 werkzoekenden een beter perspectief op de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit onderzoek van werkgeversvereniging AWVN, uitkeringsinstantie UWV en accountant Deloitte.

Verborgen matches

,,De arbeidsmarkt blijkt voor beide partijen veel groter te zijn door te kijken naar verborgen matches”, zegt Kim van der Werf, director human capital bij Deloitte. ,,Werkgevers en werknemers denken nog te veel vanuit functies, terwijl veel taken en werkzaamheden bij bepaalde beroepen overeenkomen. Op deze manier kunnen we met een ander perspectief kijken naar de krapte en ruimte op de arbeidsmarkt.”

De organisaties hebben in het onderzoek beroepen met elkaar vergeleken die dusdanig op elkaar lijken dat een realistische match te maken is op basis van taken en competenties. Hiervoor zijn 274 functieprofielen van werkgeversvereniging AWVN naast elkaar gelegd.

Carrièreswitch

Daaruit komt onder meer naar voren dat het beroep van administratief medewerker voor 69% overeenkomt met de taken en competenties van een inkoopmedewerker. Een administratief medewerker verwerkt gegevens en is aanspreekpunt voor vragen, terwijl een inkoopmedewerker zich bezighoudt met de voorbereiding en bestelling van goederen en diensten.

In beide beroepen staat het verzamelen, verwerken en controleren van gegevens centraal. Een carrièreswitch van administratief medewerker met een ruime arbeidsmarkt naar inkoopmedewerker met een krappe arbeidsmarkt is dus niet onrealistisch. Beide functies vereisen bovendien op werk- en denkniveau een mbo-opleiding.

Een ander voorbeeld dat wordt genoemd is die van eventcoördinator. De taken en competenties komen voor 71% overeen met die van een met logistiek medewerker. Voor zowel de eventcoördinator als de logistiek medewerker staat het plannen en coördineren van complexe processen en het afstemmen met stakeholders centraal. De inhoud verschilt, evenementen tegenover leveringen, maar de onderliggende taken zijn grotendeels hetzelfde.

Krapte

Uit cijfers van het UWV blijkt dat er eind vorig jaar ongeveer 253.000 vacatures openstonden, waarvan 190.000 zijn bestempeld als krapte, wat betekent dat er weinig kandidaten zijn en veel vacatures. Werkgevers in verschillende sectoren klagen steen en been over het tekort aan vakmensen, terwijl het onderzoek aangeeft dat er voor bepaalde beroepen met relatief weinig vacatures gemiddeld wel acht vergelijkbare functies zijn.

Volgens Anne Wouters, adviseur beleid en strategie bij AWVN, staren werkgevers en werknemers zich van oudsher blind op wat voor werk mensen hebben gedaan en welke opleiding zij hebben. ,,Dat is altijd een houvast geweest, maar vanwege de veranderende arbeidsmarkt is dat niet meer genoeg. Wij roepen bedrijven dan ook op om verder te kijken in plaats van alleen maar te klagen over de krapte. Werkgevers moeten vaker in een andere vijver vissen en meer doen om competenties in kaart te brengen.”

Besef

Wouters meent dat het besef begint door te sijpelen bij werkgevers dat de vaste omlijnde vacature geen uitkomst biedt. ,,Er is veel meer informatie beschikbaar en daar moeten we gebruik van maken. Zo kan een eventcoördinator dus best aan de slag als transportplanner, omdat de werkzaamheden grotendeels overeenkomen. Een klein stukje bijscholing en je hebt een volwaardige werknemers in dienst.”

De AWVN-adviseur verwijst naar de technische sector waar werkgevers al flinke stappen hebben gezet. ,,Daar zijn werkgevers zelfs bereid om met mensen in zee te gaan die nauwelijks vergelijkbare competenties hebben. Zij doen er alles aan om het tussen vraag een aanbod kleiner te maken.”

Wouters geeft verder aan dat er een andere manier moet worden gezocht waarop werknemers zich kunnen presenteren. ,,Nu gaat er een sollicitatiebrief de deur uit met een cv. Maar wij pleiten er al langer voor dat iedere werknemer een competentiepaspoort krijgt, waarop te zien is wat hij allemaal kan.”


Bron: https://www.telegraaf.nl/financieel/3456021/werkgevers-vergeten-competenties-werkzoekenden

Bron foto: FOTO HOLLANDSE HOOGTE